Bergsche Maasveren vanaf de zomer niet meer gratis

Foto: Gert van den Berg
18 maart 2023, 05:54
Verlopen

ALTENA - Waar alle andere veerdiensten al een vergoeding vroegen, bleef het de Bergsche Maasveren lange tijd lukken om alle gebruikers kosteloos overzetten.

Het oplopend verschil tussen de kosten van de veerverbinding en de baten uit het eigen vermogen dwingt De Stichting nu om een systeem van betaling te introduceren. Fietsers, voetgangers en landbouwvoertuigen mogen nog steeds gratis mee met de veerponten. Mathé Holleman, voorzitter van het bestuur van De Stichting Bergsche Maasveren: “Het is heel zuur om na bijna 120 jaar toch een vergoeding te moeten vragen, maar het eigen vermogen is niet toereikend en de blijvende bereikbaarheid voor inwoners gaat voor het behoud van de traditie.”

Het Drongelense Veer, Bernse Veer en Capelse Veer varen dagelijks en zijn daarmee van groot belang voor de ontsluiting van de vier oevergemeenten Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel. In 2009 heeft het (toenmalige) ministerie van Verkeer en Waterstaat het beheer en het onderhoud van de drie veerverbindingen samen met een zogenaamde ‘bruidsschat’ overgedragen aan de oevergemeenten. Deze bruidsschat blijkt nu onvoldoende om de veren blijvend in de vaart te houden. Reden voor de stichting om te doen wat noodzakelijk is. “We teren nu maand na maand tienduizenden euro’s in op ons eigen vermogen, een onhoudbare situatie die deze aanpak noodzakelijk maak”, aldus Mathé Hollema. “Alle andere opties zijn door ons verkend, waaronder een bijdrage van de oevergemeenten. Wij hebben er begrip voor dat dat niet structureel mogelijk is, maar waren vanzelfsprekend liever gratis gebleven.”

Fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen kosteloos overgezet

In de planning gaat gemotoriseerd verkeer vanaf maandag 17 juli betalen voor de overtocht. Dus auto’s, busjes, motoren et cetera moeten een kaartje kopen. De prijs wordt marktconform en vaste gebruikers kunnen met een abonnement met korting gebruik maken van het veer. Het is gelukt om de overtocht gratis te houden voor fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen van lokale agrariërs.

Gemak staat voorop

De registratie en betaling wordt zo gemakkelijk mogelijk voor alle gebruikers van de veerdienst, van inwoners die bijna dagelijks zo reizen tot toeristen die een slechts een enkele keer de oversteek maken. Ruim voor de zomer worden de inwoners en ondernemers geïnformeerd over het inchecken, abonnementen, wijze van betalen en alles wat verder van belang is. Ook de maatschappelijke organisaties in de oevergemeenten krijgen informatie op maat.

Zienswijze gemeenteraad

De Stichting Bergsche Maasveren is juridisch eigenaar van de veerponten. Hierbij houden de oevergemeenten een rol doordat zij ieder een wethouder hebben afgevaardigd in de Raad van Toezicht van de stichting. De Raad van Toezicht heeft geconstateerd dat er inderdaad aanvullende inkomsten noodzakelijk zijn. De bestuurders uit de vier gemeenten vinden het belangrijk dat de gemeenteraden zich hier ook over uit kunnen spreken en kunnen reageren op de voorgestelde aanpak. Daarom zijn alle gemeenteraadsleden geïnformeerd en wordt hun zienswijze gevraagd.

Hans Tanis, wethouder in Altena en voorzitter van de Raad van Toezicht: “Voor ons is de de bereikbaarheid van onze gemeenten van groot belang. Stichting de Bergsche Maasveren neemt verantwoordelijkheid en is op zoek gegaan naar aanvullende inkomsten. Wij zien dat er geen andere aanpak beschikbaar is en dat de Stichting het uiterste heeft gedaan. Daarbij blijft natuurlijk ontzettend jammer niet meer aan iedereen altijd een gratis overtocht geboden kan worden. Het is belangrijk dat de raad mee kan kijken en de zienswijze op de voorgenomen aanpak en planning kan geven. Dit leggen wij daarom in alle gemeenten voor.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl