Unieke kans: gemaal Oostkil in Hank opent deuren

Foto: Aangeleverd
4 september 2023, 20:09
Verlopen

HANK - Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur, opent het jubilerende Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. Veel locaties zijn voor het eerst open voor publiek. Zo ook het gemaal Oostkil in Hank.

Gemaal Oostkil werd gebouwd toen in 1969 hier de dijk werd aangelegd om Altena te beschermen tegen de getijden in de Biesbosch. Het gemaal kreeg recent visvriendelijke pompen en is onderdeel van innovatieve technieken voor peilbeheer. Het gemaal is geen officieel monument.

De locatie ligt in een bewogen landschap: in 1273 was het gebied onderdeel van de Grote Waard, waarover graaf Floris V van Holland het eerste waterbestuur instelde in het rivierengebied. Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 werd het Land van Heusden en Altena als eerste weer beschermd door een dijk: de Kornsedijk. Daar vandaan veroverden mensen langzaam land op de zee. Rond 1800 werd de Polder Jannezand bedijkt en ontgonnen. De laatste grote overstroming was bij de Watersnoodramp in 1953.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl