In Altena dit jaar 24 keer aangifte gedaan van cybercrime

Foto: Archief
26 september 2023, 19:58
Verlopen

ALTENA - In Altena is dit jaar tot nu toe 24 keer aangifte gedaan van cybercrime, zaken als hackaanvallen, malware en helpdeskfraude. Dat is minder vaak dan in de eerste acht maanden van 2022. Toen ging het om 47 meldingen.

De daling is gelijk aan het landelijke beeld, al zag de politie in augustus wel een plotselinge piek. Volgens de Fraudehelpdesk is er een verschuiving te zien; van cybercrime, waarbij de dader zichzelf toegang verschaft tot een apparaat, naar andere vormen van digitale zwendel. Zo staat het aantal meldingen van bijvoorbeeld phishing, beleggingsfraude, webwinkelfraude en datingfraude, na acht maanden landelijk wél hoger dan op hetzelfde moment in 2022.

In Altena lijkt ook dat aantal nog niet te stijgen. Tot nu toe zijn er 158 aangiftes van dergelijke vormen van fraude gedaan, tegen 165 in de eerste acht maanden van vorig jaar.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl