Waterschap Rivierenland oefent met sluiting hoogwaterkering Kromme Nol

Foto: Sander van Strien
4 november 2023, 05:59
Verlopen

WIJK EN AALBURG - Waterschap Rivierenland heeft afgelopen dinsdag geoefend met afsluiting van de hoogwaterkering Kromme Nol in de Afgedamde Maas bij Wijk en Aalburg.

Bij extreem hoogwater op de Maas sluit de stalen hefdeur. Die zorgt er dan voor dat het waterpeil in de Afgedamde Maas niet te hoog wordt. Als bij hoogwater de Kromme Nol en de Wilhelminasluis bij Andel sluiten, vormen Altena en de Bommelerwaard één dijkring, met de Afgedamde Maas als ‘binnenwater’. Ieder jaar sluit het waterschap de Kromme Nol twee keer. Vlak voor en vlak na het winterse hoogwaterseizoen.

Tijdens de oefening wordt dan bekeken of de techniek, het protocol en de samenwerking met partners als Rijkswaterstaat en gemeenten soepel verlopen. Tot nu toe is het sluiten van de waterkering altijd bij oefenen gebleven. Sinds de ingebruikname van de waterkering in 2002, is de Maas nooit op een peil gekomen dat sluiting nodig was.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl