Vredesvlam Altena naar Duijls Bos

Foto: Agnes Advocaat
17 juni 2024, 22:24
Verlopen

ALMKERK - Na een fietstocht van twaalfhonderd kilometer vanaf de bron van de Maas in Frankrijk arriveerde de Andelse Henk van Noorloos zaterdag bij het Duijls Bos bij Almkerk.

In Rotterdam was die morgen de vlam van World peace flame opgehaald en in een olielampje op de fiets meegevoerd. In de beschutting van het Duijls Bos blijft het olielampje op de fiets helder branden zodat de lange lucifers tevoorschijn konden worden gehaald om burgemeester Egbert Lichtenberg de het vuurtje te laten ontsteken van Vredesvlam Altena. Maar eerst nog het zingen van ‘Dona nobis pacem’, prachtig begeleid door leden van AFC Andel. Het kostte wat moeite om het vuurtje aan te krijgen, maar nadat de hoop al bijna was opgegeven vatte de nieuwe pit toch vlam. Dat het kleine vlammetje maar heel lang mag blijven branden als teken van hoop en verlangen voor vrede in de wereld. Iedereen kreeg vervolgens een zakje zonnebloempitten om thuis een zonnebloem te planten. Als die is uitgebloeid, kunnen de pitten worden teruggebracht. Ze worden dan tot zonnebloemolie gemalen. Zo kan iedereen meehelpen de Vredesvlam brandend te houden. Bij de vlam is er een vredeswand waar een vredeswens geschreven en opgeprikt kan worden.

Onderweg zijn in Frankrijk, België en Nederland een aantal watermonsters genomen om de kwaliteit van het Maaswater te onderzoeken. De resultaten daarvan worden nu eerst geanalyseerd.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl