Unieke kans: bak het brood uit de Thora met de Joodse bakker Les Saidel

Foto: Stephanie Niessing
3 maart 2019, 10:47
Verlopen

WIJK EN AALBURG - Les Saidel is een Joodse bakker die zijn broden bakt volgens eeuwenoude voorbeelden uit de Thora. Ieder van deze broden heeft een bijzondere betekenis.

Op het Saidel Jewish Baking Center and Showbread Institute in Karnei Sjomron komen bezoekers van over de hele wereld om biologisch en ambachtelijk te leren bakken. In maart komt hij een aantal dagen doceren aan de Dutch Organic Baking School. Een unieke kans om de finesses van de Challa te leren, en kennis te maken met broden uit de Thora. Voedend brood voor lichaam en geest. De cursussen zijn in het Engels, maar er is iemand aanwezig om als dat nodig is te vertalen.

Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg, oprichter en docent van de Dutch Organic Baking School ontmoette Les Saidel vorig jaar, tijdens een werkbezoek aan Israël: “Ik zag in hem een bakker die bakt met zijn hart. Hij combineert grote kennis van de Thora en het brood met vaardigheid, en vertelt ook nog eens fantastisch over zijn werk.” Tot zijn 22e woonde Les Saidel te midden van zijn Joodse familie in Zuid-Afrika. Een aanhoudend verlangen bracht hem naar Israël, waar hij zijn weg vond in de orthodoxe gemeenschap. Bijna 10 jaar geleden besloot hij opnieuw zijn hart te volgen en maakte hij een radicale carrière-switch. Samen met zijn vrouw Sheryl opende hij zijn eigen bakkerij, met biologisch en ambachtelijk brood. Ondertussen onderzoekt hij in samenwerking met de universiteit naar de in de Thora genoemde broden, waarvoor hij experimenteert met recepturen en ingrediënten passend bij die tijd. Hardeman: “Les Saidel heeft een aantal van zijn passies bij elkaar weten te brengen. Van deze samenwerking gaan onze cursisten en ik weer veel leren, dus ik verheug me!”

In de ochtend staat de Challa op het programma. Het brood dat een belangrijke rol vervult bij het sjabbatsmaal. Iedere sjabbat verwijzen twee broden naar het manna dat er voor de sjabbat twee keer zoveel was als normaal. Voor de bereiding van de Challa gebruikt Les verschillende degen, vullingen en technieken, die stuk voor stuk een eigen effect hebben op de smaak en het uiterlijk. Het is de bedoeling zelf te leren de Challa te bereiden en te vlechten. ’s Middags staat de geschiedenis van de Tempel van Salomo centraal aan de hand van drie verschillende broden. Tijdens de voorbereiding en het bakken vertelt Les verhalen over de herkomst en achtergronden van het brood. Er is bovendien aan het eind ruim de tijd voor het stellen van vragen.

Het betreft een eendaagse cursus op 24, 25 of 26 maart van 10.00 tot 17.00 uur, voor de lunch wordt gezorgd. De kosten bedragen €125,- per persoon. Aanmelden kan op www.dutchorganicbakingschool.com.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl