Mogelijk toch camera’s in buitengebied tegen afvaldumping

Foto: freeimages.com
14 augustus 2019, 16:21
Verlopen

ALTENA - De provincie Noord-Brabant sluit het gebruik van camera's in de strijd tegen afval- en drugsdumpingen in het buitengebied in Brabant niet uit. Wethouder Roland van Vugt stelde eerder voor om met mobiele camera's de routes naar de Noordwaard en de Biesbosch in de gaten te houden.

Van Vugt stelde eerder al, toen nog in zijn functie als Statenlid in de provincie, soortgelijke vragen aan de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Toen gaf Van de Donk aan dit geen taak van de provincie te vinden. Bovendien vond het provinciebestuur het te duur om hiermee aan de slag te gaan. Nu ruim een half jaar later lijkt er toch een vervolg te komen en draait het standpunt. Op verschillende plekken vinden er al proeven plaats met nieuwe hulpmiddelen. Daarbij moet gedacht worden aan drones, slimme lantaarnpalen, warmtecamera’s en geluidssensors. De uitslag van deze testen wordt afgewacht, voordat wordt besloten welk hulpmiddel het beste bij de doelstelling van de provincie past.

Noord-Brabant staat bovenaan de lijst daar waar het gaat om het illegaal dumpen van drugsafval afkomstig van laboratoria. Waar het in 2017 ging om 83 lozingen van lege chemicaliënvaten en jerrycans, was dat aantal in 2018 al 109. De kosten om dit op te ruimen lopen voor de provincie al op tot ruim 2 miljoen euro per jaar.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl