Cornelis Verolme, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer

Foto: Pixabay
14 september 2019, 15:04
Verlopen

MEEUWEN - Op dinsdag 24 september verzorgt Ariette Dekker op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als thema Cornelis Verolme, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer.

Tijdens de lezing zal Dekker het levensverhaal schetsen van deze legendarische Nederlandse ondernemer die vlak na de oorlog een groot scheepsbouwconcern uit de grond wist te stampen, maar eind jaren zestig struikelde toen hij orders aannam voor mammoettankers en tegelijkertijd het grootste reparatiedok van Europa in de Botlek wilde realiseren. De grote Nederlandse scheepsbouw was toen al op zijn retour en Verolme werd in 1971 gedwongen tot een fusie met de andere grote Nederlandse scheepswerven, verenigd in Rijn-Schelde. Het RSV-concern ging zoals bekend begin jaren tachtig roemloos ten onder, waarmee meteen een einde kwam aan de naoorlogse industriepolitiek.

Dekker gaat ook uitgebreid ingaan op zowel de zakelijke als de privé-beslommeringen van Verolme en op de weerstand die hij opriep bij zijn concurrenten in Rotterdam. Speciale aandacht zal er zijn voor de voormalige werf De Haan en Oerlemans in Heusden, die Verolme in 1953 aan zijn concern toevoegde. Veel inwoners uit het Land van Heusden en Altena en de Langstraat hebben er gewerkt en hebben er nog herinneringen aan.

Ariette Dekker is auteur van de biografie Cornelis Verolme, Opkomst en Ondergang van een scheepsbouwer (2005), die bekroond werd met de Dutilhprijs 2006 voor beste geschiedenisboek over Rotterdam en in 2007 verfilmd werd tot de bioscoopdocumentaire Staal en Lavendel, de levensladder van Cornelis Verolme. De lezing is in het Dorpshuis, Dorpsstraat 28 in Meeuwen. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden is vier euro.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl