Doelgroepenverordening voor betaalbare huur- en koopwoningen

Foto: Archief
24 december 2021, 16:58
Verlopen

ALTENA - Gemeente Altena wil een doelgroepenverordening vaststellen. Met deze verordening kan de gemeente sturen op de bouw én het behoud van genoeg betaalbare woningen in Altena in zowel de sociale huur, de middeldure huur als de sociale koop.

Ook kan de gemeente hiermee meer ruimte bieden voor bewoners die hun eigen huis willen laten bouwen. Wethouder Hans Tanis: “De behoefte aan betaalbare woningen in Altena is groot. We hebben geen invloed op de prijzen van bestaande huizen in Altena, maar kunnen met deze doelgroepenverordening bij nieuwbouwprojecten wel sturing geven op het aantal betaalbare huurwoningen en sociale koopwoningen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende jaren gaat helpen om beter aan de vraag naar betaalbare woningen in Altena te voldoen.”

Bij elk woningbouwplan dat straks op tafel ligt kan de gemeente juridisch strakker bepalen hoeveel betaalbare huur- en koopwoningen moeten worden gebouwd binnen dat plan. Het gaat hierbij om sociale huurwoningen met een maximum huurprijs tot €752 per maand, middel dure huurwoningen met een huurprijs tot €1000 per maand en sociale koopwoningen die maximaal de prijs van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens mogen kosten. De NHG-grens is per 1 januari 2022 €355.000.

Een ander groot voordeel is dat de doelgroepenverordening ook op lange termijneffect heeft. De huurwoningen mogen 15 jaar lang niet voor een hogere prijs verhuurd worden dan is vastgesteld voor die categorie. En de sociale koopwoningen mogen 10 jaar niet voor een hogere prijs verkocht worden dan de op dat moment geldende NHG-grens. Ook heeft de gemeente met de doelgroepenverordening een middel in handen om ruimte te bieden voor particulier opdrachtgeverschap. Hierbij laten inwoners zelf hun huis bouwen op een kavel, in plaats van die te kopen van een projectontwikkelaar. Dit sluit aan bij de woonvisie en de vraag vanuit de gemeenteraad om eigen opdrachtgeverschap te stimuleren. In de raadsvergadering van 1 februari 2022 is het aan de gemeenteraad om de doelgroepenverordening vast te stellen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl