Kunstenaars gezocht voor monumenten Merwedegijzelaars

Foto: Merwedegijzelaars.nl
6 december 2019, 15:55
Verlopen

REGIO - Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of drie monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in mei 1944.

De werkgroep die dit project begeleidt nodigt kunstenaars van harte uit te laten weten belangstelling te hebben om het monument voor de Merwedegijzelaars te maken in de openbare ruimte van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena.

De aanleiding voor de monumenten

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis te Sliedrecht twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort. Vanuit Amersfoort worden velen naar concentratiekampen in Duitsland op transport gesteld. Van deze groep gijzelaars zijn 25 jongens niet teruggekeerd. De heftige ervaringen van nabestaanden en overlevenden hebben veel invloed gehad op hun levens en op hun gezinnen. Ter nagedachtenis aan de omgekomen jongens en om stil te staan bij deze dramatische gijzeling, willen de drie gemeenten een gezamenlijk monument in drie delen voor de drie gemeenten realiseren.

Uitgangspunten voor het monument

Voor het maken van het monument gelden de volgende uitgangspunten en randvoorwaarden:

  • Het monument zal verdeeld worden over de drie gemeenten en vertellen samen het verhaal van de Merwedegijzelaars. Eén deel in Sliedrecht, één deel in Hardinxveld-Giessendam en één deel in de gemeente Altena (Werkendam).*
  • De Merwede kan een verbindend element zijn. Specifieke elementen per gemeente kunnen in het kunstwerk terugkomen.
  • Geen vermelding van namen.
  • Het monument mag, met respect, aanraakbaar zijn.
  • Het monument dient klaar te zijn op 4 mei 2020.

Locaties:

In Hardinxveld-Giessendam bestaat de voorkeur om het monument voor de Merwedegijzelaars naast de bestaande herdenkingsmonumenten te plaatsen. In Altena en Sliedrecht wordt nog nagedacht over de locatie voor het monument. Dit wordt de komende tijd duidelijk. De inkoopprocedure van de Drechtstedengemeenten is op dit project van toepassing.

Procedure

Tot 6 januari 9.00 uur kunnen kunstenaars laten weten interesse te hebben om de kunstwerken te maken door het aanleveren van;

  • Portfolio
  • Bewijs van het realiseren van kunstwerken in de openbare ruimte
  • Motivatie waarom u dit kunstwerk wilt maken
  • Bewijs dat u een lokaal kunstenaar bent en/of betrokkenheid heeft met het onderwerp

Op deze stukken vindt de beoordeling plaats. U kunt de stukken inleveren op het gemeentehuis van Sliedrecht, T.a.v. M. Visscher, Industrieweg 11, Sliedrecht of digitaal via m.visscher@sliedrecht.nl. Bij deze ronde levert u geen schetsontwerp en prijsopgave mee. In de week van 6 tot 10 januari worden de inschrijvingen beoordeeld en worden kunstenaars geselecteerd.

De geselecteerde kunstenaars maken een ontwerp waarvoor een vergoeding beschikbaar is van 500 euro per kunstenaar. Op donderdag 6 februari wordt het winnende ontwerp geselecteerd van de kunstenaar die de opdracht mag uitvoeren. Het kunstwerk dient geplaatst te zijn op de drie locaties vóór 4 mei 2020.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl