CDA heeft zorgen om lood in het drinkwater

Foto: gemeente.nu
14 februari 2020, 04:54
Verlopen

ALTENA - CDA Altena heeft vragen gesteld aan het College over het nieuwsbericht van de NOS, betreft de uitgevoerde enquête over 'lood in waterleidingen'.

Naar aanleiding van deze enquête is er voor dit onderwerp momenteel veel aandacht in heel Nederland. Lood is vroeger algemeen gebruikt voor drinkwaterleidingen. In de leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en in het drinkwater terecht komen. Aangetoond is dat te veel aan lood kan leiden tot verlaging van de intelligentie en concentratiestoornissen. Vanwege de risico’s mag de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 microgram per liter zijn. Die norm is alleen haalbaar als loden leidingen vervangen worden. Ongeboren baby’s, zuigelingen en kinderen tot en met 6 jaar zijn veel gevoeliger voor lood dan oudere kinderen en volwassenen. Ouderen die te veel lood binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk.

Het CDA wil weten of de gemeente ook gebouwen bezit die van voor 1960 zijn. Tot dat jaar werden loden leidingen gebruikt. Ook wil het CDA dat burgers worden geïnformeerd hoe ze hun huis; hun verenigingsgebouw of hun kerk kunnen controleren op de aanwezigheid van loden leidingen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl