Schapen dood gebeten door vermoedelijke wolf

Foto: Sjoerd Poorter
31 mei 2020, 21:45
Verlopen

WIJK EN AALBURG / ALTENA - Er zijn grote zorgen onder veehouders in de gemeente Altena over de aanwezigheid van een wolf die al meerdere schapen dood heeft gebeten. Zo ook in de nacht van zaterdag op zondag in Wijk en Aalburg.

Als het inderdaad een wolf betreft, waar het volgens schaapkuddehouder Sjoerd Poorter alle schijn van heeft, moet deze zo snel mogelijk worden gevangen om nog meer schade te voorkomen. “Een wolf past niet in Nederland, althans niet meer.” Ook het CDA Altena maakt zich zorgen en heeft onder andere aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Altena schriftelijke vragen gesteld. Ook roepen zij minister Carola Schouten op om zo snel mogelijk in actie te komen. Raadslid Arie-Pieter Verdoorn: “Als ik minister Schouten zou zijn, zou ik slapeloze nachten hebben.”

In de kudde van Sjoerd Poorter nabij de Kromme Nol kering in Wijk en Aalburg zijn meerdere schapen gedood en gewond geraakt. Een lam was helemaal aangevreten. Ook zijn enkele schapen verdronken doordat deze waarschijnlijk in paniek de Maas in zijn gevlucht. De dieren zijn inmiddels naar binnen gehaald. Mogelijk overlijden er nog meer schapen en lammeren door de stress die zij door de aanval ervaren hebben. “De schapen zijn bij de keel gegrepen. Aan de verwondingen te zien, moet het haast een wolf zijn geweest.”

Zowel Arie-Pieter Verdoorn van het CDA Altena en Sjoerd Poorter roepen op tot snelle actie: “Een wolf hoort niet thuis in dit leefgebied.” De dode schapen in Wijk en Aalburg staan bepaald niet op zichzelf. Eerder werden er ook al schapen gedood in onder meer Herpt, Haarsteeg en Hedikhuizen. “De eerste melding van de aanvallen kwam overigens uit Culemborg”, zo laat Verdoorn weten.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl