Afsluiting recreatiebos Hollandse Biesbosch door boomsterfte

Foto: Nationaal Park de Biesbosch
18 februari 2019, 16:50
Verlopen

WERKENDAM - Parkschap Nationaal Park De Biesbosch sluit met onmiddellijke ingang een bosgebied in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch.

De bomen in dit stukje bosgebied, voornamelijk essen, zijn aangetast door een parasiet waardoor er boomsterfte aan het optreden is. Aangetaste bomen zijn een voedingsbron voor schimmels, zoals de honingzwam, die steeds meer verschijnt aan de stammen van de bomen in dit stuk bos. De honingzwam vestigt zich aan de voet van zieke bomen en versnelt het proces van verrotting van wortels en stam. De langzaam afstervende boom wordt instabiel en valt uiteindelijk om. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties als het bos voor bezoekers toegankelijk zou blijven.

Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft daarom besloten om het bos per direct te sluiten voor publiek. Er lopen diverse onverharde wandelpaden en gemarkeerde routes door het bos, die tot nader order niet meer bereikbaar zijn. Het bos is afgezet met hekken. Borden informeren het publiek over de reden van afsluiten en het gevaar van betreden. In de zomer wordt gestart met het verwijderen van takken en gevallen bomen en het rooien van aangetaste bomen. Deze ingrijpende werkzaamheden kunnen pas dan plaatsvinden, omdat de grond tot die tijd te drassig is en hierdoor overmatige schade aan natuur en paden zou worden aangericht.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl